
اسقف گریگور چیفتچیان؛ پیام آور وحدت و همدلی میان ادیان الهی
معرفی مهمان
اسقف اعظم گریگور چیفتچیان، ریاست خلیفهگری ارامنه آذربایجان در ایران، از چهرههای برجسته و تأثیرگذار جامعه مسیحیان کشور است که با حضور خود در برنامه محفل، پیام زیبایی از وحدت و همدلی میان پیروان ادیان الهی را به تصویر کشید. ایشان در این برنامه، راوی اشتراکات عمیق اعتقادی میان مسیحیان و مسلمانان بر اساس کتابهای آسمانی بودند و با سخنان خود، پلی از محبت میان پیروان دو دین بزرگ الهی ایجاد کردند.
علاقه به سوره مریم و احترام به قرآن کریم
اسقف چیفتچیان سخنان خود را با ابراز علاقهمندی عمیق به سوره مبارکه مریم آغاز کرد. ایشان با اشاره به تأکید این سوره بر پاکدامنی زنان و دختران و اطاعت حضرت مریم(س) در بندگی خداوند، این ویژگیها را نقطه عطف داستان حضرت مریم(س) در قرآن کریم دانست.
نکته قابل توجه و تأثیرگذار در سخنان ایشان، اشاره به حضور بانوان محجبه در جلسه بود. اسقف چیفتچیان با لحنی صمیمی و احترامآمیز بیان کرد که با دیدن خانمهای محجبه حاضر در جلسه، حضور معنوی مریم مقدس را در محفل احساس میکند.
استاد احمد ابوالقاسمی که متوجه علاقه ویژه ایشان به سوره مریم شده بود، آیاتی از این سوره را تلاوت کرد. در لحظهای بهیادماندنی و تأثیرگذار، اسقف چیفتچیان به احترام آیات قرآن کریم از جای خود برخاست و با چهرهای سرشار از احترام به کلام الهی گوش سپرد. میزبانان و تماشاچیان نیز ایستاده این حرکت ارزشمند اسقف را تشویق کردند و سپس استاد حامد شاکرنژاد نیز آیاتی دیگر از سوره مریم را با صوتی دلنشین تلاوت نمود.
دیدگاه مشترک ادیان درباره حجاب
پس از این لحظات معنوی، رسالت بوذری در واکنش به احترام اسقف به حجاب بانوان حاضر در جلسه، نظر ایشان را درباره دیدگاه مسیحیت پیرامون حجاب جویا شد. اسقف چیفتچیان در پاسخی روشنگر، به دستور کتاب مقدس درباره حجاب زنان هنگام عبادت اشاره کرد و با لحنی صمیمانه، حجاب اسلامی را مایه زیبایی زن و جامعه ایران دانست.
این بخش از سخنان اسقف، نشاندهنده اشتراکات فراوان ادیان الهی در زمینه عفاف و پوشش بود و تأییدی بر این حقیقت که ارزشهای اخلاقی و معنوی، فراتر از مرزهای اعتقادی، همواره مورد تأکید تمامی ادیان آسمانی بوده است.
یادی از آیتالله آلهاشم
اسقف چیفتچیان در بخش دیگری از سخنان خود، به ذکر خاطراتی از شهید آیتالله آلهاشم پرداخت و از توجه ویژه ایشان به اعیاد مسیحیان و همچنین حمایت از محرومین ارامنه تقدیر کرد. این خاطرات، تصویری زیبا از تعامل و همدلی رهبران دینی ادیان مختلف را به نمایش گذاشت و نشان داد که چگونه بزرگان دینی با حفظ اصول و باورهای خود، میتوانند روابطی سرشار از احترام متقابل با پیروان سایر ادیان داشته باشند.
موضع قاطع در قبال مظلومیت غزه
هنگامی که حجتالاسلام قاسمیان درباره نظر مسیحیت پیرامون مظلومیت مردم غزه سؤال کرد، اسقف چیفتچیان ضمن محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و ابراز همدردی با مردم غزه، بیتفاوتی کشورهای غربی در قبال این فاجعه انسانی را عجیب دانست. این موضعگیری شجاعانه اسقف با واکنش قرآنی سید حسنین الحلو مواجه شد و حجتالاسلام قاسمیان نیز نکاتی در تکمیل آن بیان کرد که با تلاوت استاد حامد شاکرنژاد تکمیل شد.
اسقف چیفتچیان در ادامه، به اهمیت صلح و عدالت در آموزههای مسیحیت پرداخت و بر ضرورت تلاش مشترک پیروان همه ادیان برای تحقق صلح پایدار و عدالت فراگیر تأکید کرد.
مشترکات اسلام و مسیحیت
سید حسنین الحلو در ادامه برنامه، به داستان شهید مسیحی واقعه کربلا اشاره کرد و بر مشترکات فراوان میان مسیحیت و اسلام تأکید نمود. در پاسخ، اسقف چیفتچیان به مطالعه کامل قرآن کریم اشاره کرد و با تأکید بر اصل توحید و وحدانیت خداوند، به این نکته مهم اشاره کرد که مسیرهای رسیدن به خداوند متعال میتواند متفاوت باشد.
حضور در مراسم اربعین و دیدگاه درباره امام حسین(ع)
رسالت بوذری که از حضور اسقف در مراسم اربعین اطلاع داشت، با اشاره به این موضوع، نظر ایشان را درباره امام حسین(ع) جویا شد. اسقف چیفتچیان در پاسخی عمیق، به جایگاه والای قدیسین در ادیان مختلف اشاره کرد و بر نقش راهنمایی سیره زندگی بزرگان دینی در هدایت انسانها تأکید نمود.
لحظات پایانی و تقدیر از حضور اسقف
در پایان این گفتگوی صمیمانه و پرمحتوا، سید جلال معصومی با اجرای اشعاری درباره حضرت مریم(س) به زبان انگلیسی، از حضور ارزشمند اسقف چیفتچیان در برنامه محفل تقدیر کرد. لحظات پایانی برنامه با حضور مشترک اسقف و حجتالاسلام قاسمیان روی صحنه، صحنهای زیبا و تأثیرگذار از همدلی و وحدت مسیحیان و مسلمانان را به نمایش گذاشت.
پیام وحدت و همدلی
حضور اسقف گریگور چیفتچیان در برنامه محفل، پیامی روشن و امیدبخش برای جهان امروز داشت: ادیان الهی، فراتر از تفاوتهای ظاهری، در اصول بنیادین و ارزشهای انسانی با یکدیگر مشترکاند و پیروان راستین این ادیان میتوانند با تکیه بر این اشتراکات، در کنار یکدیگر برای ساختن جهانی بهتر تلاش کنند.
گفتگوی صمیمانه و پرمغز اسقف چیفتچیان در محفل، تجلی زیبایی از همزیستی مسالمتآمیز پیروان ادیان مختلف در ایران اسلامی بود و نشان داد که چگونه احترام متقابل و درک مشترکات، میتواند به وحدت و همدلی در جامعه بینجامد.