
دکتر اسماعیل آذر؛ ادیب و شاعر در ضیافت پیوند قرآن و ادب پارسی
یکی از شبهای به یادماندنی و متفاوت برنامه “محفل” با حضور دکتر اسماعیل آذر، شاعر، ادیب و استاد برجسته دانشگاه رقم خورد. این حضور، ضیافتی کمنظیر از تلفیق قرآن کریم و گنجینه غنی ادب پارسی را برای مخاطبان فراهم آورد.
دکتر آذر با کولهباری از اشعار حافظ، سعدی و دیگر شاعران نامدار ایران زمین به برنامه آمد و با تسلطی چشمگیر بر ادبیات کهن فارسی، اجرایی بینظیر را رقم زد. محور اصلی این اجرای فاخر، نمایش انطباق اشعار سعدی با آیات قرآن کریم بود؛ رویکردی که عمق تأثیرپذیری ادبیات غنی ایران از مفاهیم قرآنی را آشکار میساخت.
ساختار این اجرا به گونهای خلاقانه طراحی شده بود: گاهی دکتر آذر ابیاتی از شاعران بزرگ را میخواند و میزبانان برنامه، آیات متناسب با آن اشعار را بیان میکردند و گاهی این روند برعکس میشد، به طوری که میزبانان، به ویژه حجتالاسلام قاسمیان با صدایی خوش، اشعار سعدی را میخواندند و دکتر آذر آیات متناسب با آن اشعار را ذکر میکرد.
این گفتگوی شیرین و عالمانه میان قرآن و ادبیات فارسی، فرصتی بینظیر برای مخاطبان فراهم آورد تا با پیوند عمیق معارف قرآنی و میراث ادبی ایران آشنا شوند. دکتر آذر در طول برنامه بارها تأکید کرد که شاعران بزرگ ایران، از حافظ و سعدی گرفته تا مولانا و نظامی، همگی برآمده از فرهنگ قرآنی بودهاند و سرچشمه الهام آنها، آیات نورانی قرآن کریم بوده است.
توانمندی و تسلط خیرهکننده دکتر آذر بر ادبیات کهن پارسی، در لحظهلحظه این اجرا نمایان بود. او با حافظهای قوی و ذهنی نقاد، برای هر موضوع و مناسبتی، بیتی متناسب و آیهای مرتبط بیان میکرد که نشان از سالها مطالعه و تحقیق در هر دو عرصه قرآن و ادبیات داشت.
این قسمت از برنامه “محفل” فراتر از یک گفتگوی ادبی-قرآنی، تجلی وحدت عمیق میان فرهنگ اسلامی و ایرانی بود و نشان میداد که چگونه قرآن کریم در تار و پود ادبیات فارسی نفوذ کرده و به آن عمق و غنا بخشیده است. حضور دکتر اسماعیل آذر در “محفل”، یادآور این واقعیت بود که ادبیات غنی ایران، آیینهای برای بازتاب مفاهیم بلند قرآنی است و پیوند این دو، میراث گرانسنگی است که باید به نسلهای آینده منتقل شود.